Köpa speldator – Goda råd, tips och guide

Speldatorer, det är en kategori som förändras snabbast. För att hänga med och alltid ha det senaste så krävs det praktiskt taget att man uppdaterar sin dator en gång i månaden. Men för de flesta är det omöjligt och för er som letar efter en speldator till er själva, era barn eller någon annan så ska vi ge lite köpråd.

Köpa speldator – Råd och guide

Det första som ni ska tänka på är att köpa datorer som är standard, och då menar vi storleken och att det finns en möjlighet att byta ut delar på ett smidigt sätt. Idag finns det nya modellen som är så kallade ”mini speldatorer” som inte tar så stor plats i ett rum. Datorerna är bra och klarar av att spela dagens krävande spel men i framtiden kan det bli svårt att uppdatera hårdvaran. Om det är specialdesignade delar kommer dessa att kosta mer att köpa in. Satsa i stället på en dator som har en standardlåda av towermodell.

Ett chassi/datorlåda som är standard ska kunna bära något av följande formfaktorer:

ATX,mATX,Mini-ITX

Då är du säker på att du har möjlighet att ansluta nya komponenter i framtiden.

Bygga själv eller köpa färdig dator?

Har du börjat din jakt på en speldator så har du säkert upptäckt att det finns färdiga datorer att köpa samt en möjlighet att köpa lösa delar att plocka ihop själv. Generellt är det billigare att köpa lösa delar för att sedan plocka ihop allt själv. Man kan spara ett par tusenlappar på att leta upp bra delar och sedan skruva ihop det själv. Men det kräver att man har erfarenhet av det och vet vad som gäller, för det kan vara svårt och tidskrävande att skruva ihop en speldator från delar.

Har du inte erfarenhet av det så rekommenderar vi att du köper en färdig speldator. Visst det kan bli någon tusenlapp dyrare men du vet att den kommer att fungera när du får den.

Även färdiga speldatorer som större kända märken går att uppdatera. Så köper du en färdig speldator från t.ex. Lenovo eller Acer så kommer du kunna köpa till ny hårdvara för installation om du skulle vilja det. Om datorn är byggd enligt en standard. Förr i tiden var det vanligt att tillverkare gjorde datorer som var specialbyggda och deras hårdvara passade bara deras märke. Idag har majoriteten av företagen släppt den iden och nu kan man köpa en färdig speldator som man kan uppdatera om man vill ha mer prestanda.

Behöver du mer fakta och information om köp av speldator?

Vi rekommenderar forumet på Sweclockers om du vill ha hjälp eller om du är ute efter mer information om ditt kommande datorköp. Där kan du läsa igenom hundratals trådar som handlar om speldatorer. Hur man köper en billig speldator, vilket märke som är bra eller dåligt osv.

Forumdelen ”Köpråd” ska du kika i http://www.sweclockers.com/forum/86-stationara-datorer-koprad

Privacy Policy