02 Nov

Retro: Spela alla gamla konsolspel på en och samma maskin – Retron 5

Vi har en serie här på monsterland.se där vi dyker djupare ner i ”retrospelvärlden” och denna gång tänkte vi kika lite närmare på en relativt ny konsol för retrospel, som heter Retron 5. Den är framtagen av företaget Hyperking som har tillverkat hårdvara för retrospel i många år men det senaste tillskottet är Retron 5 som det har skrivits om i många teknikbloggar osv efter att den annonserades ur. Det var en lång väntan men nu är den här.

Bild hyperkin.com/Retron5/

Bild hyperkin.com/Retron5/

Vi tror att den kom till den svenska marknaden under våren 2015 och företaget Kapten Krok från Bollebygd var först med att erbjuda enheten i Sverige.

Vad är Retron 5?

Retron 5 är en enhet, en konsol som har stöd för nästintill alla retrokonsoler som har tillverkats. På Retron 5 kan du spela:

  • NES
  • SNES
  • Super Famicom
  • Genesis
  • Mega Drive
  • Famicom
  • Game Boy
  • Game Boy Color
  • GBA

Alla dessa spel fungerar på en och samma konsol. Det är ingen mjukvaruemulator som man kan hitta på en vanlig dator, du behöver äga spelet fysiskt för att kunna spela men det finns andra smarta funktioner. Du kan spara spel som vanligtvis inte går att spara, du har tillgång till 10 save slots för varje spel. Sedan har Retron 5 HMDI-utgång vilket gör att du slipper använda adaptrar som man måste göra på vanliga konsoler, om man spelar på en modern tv. Det går att göra flera finjusteringar med bild och ljud samt att Retron 5 har Bluetooth som kan ansluta trådlösa handkontroller.

Retron 5 levereras med en HDMI-kabel, Bluetooth handkontroll och en strömadapter för 4 olika strömuttag. Handkontrollen som följer med Retron 5 har fått kritik och flera påstår att den inte alls är bra att spela med, men det går att köpa till andra kontroller som är specialutformade för konsolerna man spelar på.

Spelen stoppar man i på toppen av Retron 5 där allt är förmärkt så att du vet exakt vart spelen ska sättas.

Till vem passar Retron 5?

Den passar till alla som vill njuta av sina retrospel och ha allt samlat på ett och samma ställe. Bara en enhet behövs. Nu kan det vara så att man inte vill köpa en konsol av varje, man vill lägga pengarna på spelen. Då är det perfekt med Retron 5. Sedan finns de personer som samlar på konsoler och vill hålla dem i bar skick men ändå spela spelen. Då kan man använda Retron 5 för att spela sina spel samtidigt som man låter original konsolerna vara i fred.

Idag kostar Retron 5 ungefär 1600 kr och det är ett överkomligt pris med tanke på att gamla NES och SNES konsoler kostar ungefär 1500 kr st, och här kan du spela ännu mer spel.

Idag kan du köpa Retron 5 i varje teknikbutik på internet men när den först kom fanns den bara till försäljning hos Kapten Krok. Idag hittar du Retron 5 hos CDON, Media Markt, Webhallen, Roliga Prylar, Net on Net, Teknikmagasinet osv.

Privacy Policy