09 Nov

Speltillverkare dammar av retroklassiker

Vissa spel har en sådan kvalitet i själva spelidén att de är tidlösa och åtnjuter en enorm popularitet år efter år. Andra spel försvinner lite i glömska och stannar kvar i medvetandet hos en mindre skara. Om de sedan efter en tid plockas fram på nytt och dammas av väcks intresset återigen till liv och populariteten blir mycket stor. Både gamla fans och nytillkomna fantaster kastar sig då över ”nyheten”.

Det är ett ganska vanligt koncept inom populärkultur att ta något redan ”uppfunnet” från äldre dagar och föra in det i nutiden. Sådana retrokoncept finns det gott om i bland annat filmvärlden och modevärlden. Även i spelvärlden återkommer ju gamla godingar med jämna mellanrum. Här ska vi göra en liten djupdykning i två klassiska spelkoncept som nu är rejält avdammade och tillbaka på bred front.

Nintendo 8-bitars är tillbaka

nes-classic-edition1Nintendo Entertainment System (NES) är den mest ikoniska spelkonsolen genom alla tider. Det var denna grå, fyrkantiga burk som i princip startade trenden med spelkonsoler för hemmabruk. Vi hade inte haft några Xbox One eller PlayStation 4 idag om inte Nintendo hade lanserat sin klassiker för över 30 år sedan. Visst hade det funnits andra konsoler tidigare – bland annat hade Atari under flera år släppt mer eller mindre avancerade produkter – men NES låg mer rätt i tiden och blev en sådan enorm succé att vi aldrig kommer att få uppleva något liknande någonsin. NES lanserades med spelet Ice Climber, men det var med titeln Super Mario Bros som konsolen blev ett måste för alla barnfamiljer.

2015 hintade Nintendo om att det skulle lanseras två nya konsoler på marknaden 2016. Den ena skulle vara en highend-produkt i nästa generations handhållna konsoler (Nintendo NX/Switch) medan den andra skulle vara något helt annat. Under vintern 2016 kom så nyheten att den hemliga konsolen skulle vara en miniversion av klassiska Nintendo Entertainment System. Konsolen NES Classic Edition, som hade säljstart den 11 november 2016 i USA, är en exakt kopia av originalet, med skillnaden att de totalt 30 spelen är inbyggda i konsolen i stället för att de körs med kassetter. Konsolen är ungefär lika stor som en AppleTV och får därmed plats i handen. Kopplingen mellan NES Classic Edition och TV:n sker via HDMI-kabel. Vill du inte slå till på en Retron 5 och leta upp dina gamla NES-kassetter är NES Classic Edition ett betydligt smidigare alternativ!

De spel som finns inbyggda i konsolen i miniformat är bland annat Kid Icarus, Ice Climber (det spel som ”följde med” konsolen vid köp en gång i tiden), Pac-Man, Donkey Kong, Castlevania, Final Fantasy, Mario Bros. Super Mario Bros., The Legend of Zelda, Zelda II: The Adventure of Link, Mega Man 2 och Kirby’s Adventure.

Hugo – det lilla trollet är tillbakaHugo

Hugo är namnet på ett litet troll skapad av det danska företaget Interactive Television Entertainment. Han dök upp för första gången år 1990, då som en figur i ett mycket nyskapande TV-spel. Detta spel gick inte att spela på konsol, inte heller på datorn. Konceptet var i stället att Hugos äventyr utspelades i en reguljär TV-sändning av barnprogram. Ett lyckligt litet barn fick genom att trycka på knappar på en tonvalstelefon styra Hugos val i spelet och de val som gjordes kunde antingen innebära succé eller katastrof. Den första ”banan” som Hugo och barnen fick försöka manövrera sig igenom var en bana med tågräls där uppgiften var att klara sig förbi hinder av olika slag.

Just den här klassiska banan figurerade i ett datorspel om Hugo som släpptes 1991. Sedan starten har Hugo sedan figurerat i en uppsjö av olika spelproduktioner. Han har också fått huvudrollen i en mängd animerade TV-serier och även ett par filmer. Hugos öden och äventyr tillsammans med hans fru Hugolina och deras barn, med elakingarna Scylla och Don Croco, har genom åren trollbundit barn i över 40 länder!

Vill du lära känna Hugo (igen?) och följa med honom på äventyr kan du spela hos Vinnarum. Här finns nämligen numera en spelautomat med titeln Hugo där det lilla trollet spelar huvudrollen. Både Hugolina, Don Croco och Scylla finns med och Hugo är lika överaktiv som vanligt. Skulle du till exempel vänta någon sekund för länge med att klicka igång en spelomgång kan du räkna med att Hugo hoppar fram och knackar på rutan, precis på samma sätt som han gjorde när han gjorde premiär i spelvärlden för snart tre decennier sedan!

Privacy Policy